ONDERWIJS

Groep 7/8

Tweetalig onderwijs

Engels is de taal die veel gebruikt wordt op hogescholen en universiteiten in Nederland. Het is ook de taal die in organisaties van de Europese Unie gebruikt wordt en de taal van het internationale zakenverkeer. Met tweetalig onderwijs voeg je dus een internationale dimensie toe aan je schooldiploma en vergroot je je mogelijkheden voor de toekomst. Dat bereiken we door in de onderbouw een groot aantal van de lessen in het Engels te geven, waardoor je niet alleen Engels leert in de lessen Engels, maar ook in de andere vakken. Hierdoor leer je sneller en beter Engels.

Immersion

Om de Engelse taal op hoog niveau te kunnen beheersen, werken we met de methode van ‘immersion’: onderdompeling. Vanaf dag één gooien we je in het diepe en spreken we tijdens de tweetalige lessen uitsluitend Engels met je. Ook je studieboeken en toetsen zijn Engelstalig. Natuurlijk gaan we er daarbij niet vanuit dat je meteen vloeiend Engels spreekt of alles kunt verstaan. We verwachten wel dat je actief meedoet en graag wil leren. De ervaring leert dat na korte tijd iedereen probleemloos meedoet in de Engels gesproken lessen.

Docenten

De docenten die in de tweetalige stroom werken, zijn in het bezit van of studerend voor het Cambridge Certificate of Proficiency. Ze houden hun taalvaardigheid op hoog niveau door nascholing te volgen op de eigen school en cursussen in Engeland. Je krijgt ook les van native speakers. Dit zijn docenten die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit Nieuw-Zeeland of de Verenigde Staten.
Bij alle activiteiten die met het tweetalig onderwijs samenhangen, werken we samen met NUFFIC (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs).

Foto aanpassen onder Design >Achtergrondafbeelding

"Pumkin carving is a fun activity, where we hollow out a pumpkin and decorate it. We do this during the Kandinsky Week and we have a great time with friends!"

"Posters maken is één van mijn favoriete dingen om te doen op school, omdat we niet alleen tekst moeten opschrijven, maar ook lekker mogen tekenen en knutselen. Het is een fijne manier van leren en een cijfer krijgen."

Foto aanpassen onder Design >Achtergrondafbeelding

Vakken

In het eerste leerjaar van mavo/havo worden de volgende vakken in het Engels gegeven: English 1 en 2, geography, biology, art & design, music en physical education. In een havo/vwo brugklas worden de volgende vakken in het Engels gegeven: English en English TTO, ancient culture, history, geography, biology, science, art & design, music en physical education. In een brugklas vwo krijg je naast deze vakken ook het vak religious studies in het Engels aangeboden. Het bijzondere van het vak Engels 2 is dat dit door een native speaker wordt gegeven. Tijdens deze lessen maak je kennis met verschillende accenten en dialecten in Engelstalige landen en leer je over hun culturen en de sociale ontwikkelingen.

Extra’s

Een tweetalige opleiding biedt belangrijke extra’s: je ontwikkelt je tot wereldburger door je blik tot ver over de landgrenzen te richten en je jezelf beter leert kennen en daarnaast leer je Engels tot op het niveau van ‘near native speaker’. Het volgen van tweetalig onderwijs brengt voor ouders extra kosten met zich mee. Zie hiervoor de pagina schoolkosten. Op het Kandinsky College kun je tweetalig onderwijs volgen op mavo, havo én vwo.

Eindexamen TTO

Het eindexamen wordt in het Nederlands afgenomen, daarom wordt het curriculum in de bovenbouw (mavo 3-4, havo 4-5 en vwo 4-5-6) in het Nederlands aangeboden. Voor de niet-examenvakken (Social Studies, Global Perspectives, Physical Education, Religious Education) worden de lessen nog steeds in het Engels aangeboden. In de bovenbouw sluiten de leerlingen hun TTO opleiding af met het Anglia examen (TTO mavo), het IB-Certificate English (English B, Higher Level of English (TTO havo) of Language and Literature, Standard Level of Higher Level (TTO vwo).

“Naast het Engels leer je veel over de culturen van Engelssprekende landen. Het is heel leuk om van native speakers les te krijgen. De Engels 2 docent komt uit Ierland en spreekt met een Iers accent. Zij vertelt over haar eigen land, en haar eigen ervaringen. Zo krijg je een beter beeld van de wereld.”

Maja Schilders, leerling

Foto aanpassen onder Design >Achtergrondafbeelding

Foto aanpassen onder Design >Achtergrondafbeelding

"Bilingual education is an experience which I would recommend to everybody. You get used to speaking English during the lessons very quickly, and you are making progress quickly. You do not only learn to speak English, but you also learn about the culture of the English-speaking countries."

Lucie Kenter, leerling

International Baccalaureate

Als je tweetalig onderwijs volgt, wordt de derde klas havo en vwo afgesloten met het Cambridge Checkpoint. Hierin wordt vastgesteld of je voldoende bent voorbereid op het International Baccalaureate examen (IB) in de bovenbouw. Dit diploma geeft je toegang tot een vervolgopleiding op een Engelstalige universiteit of hogeschool. Binnen het IB-programma ligt de nadruk met name op schrijven, het bestuderen van Angelsaksische literatuur en het aanleren van academische vaardigheden. Voor mavoleerlingen geldt dat zij in de vierde klas opgaan voor het examen Anglia (ERK B1-niveau).

Wereldburgerschap

Op het Kandinsky College leiden we je op tot jonge, betrokken wereldburgers. Dat betekent dat je een stevige taalbasis hebt en kennis van de internationale wereld. We ontwikkelen internationale vaardigheden en werken aan een open, onbevooroordeelde houding ten opzichte van de wereld om je heen - of dat nu ver weg is, of dichtbij. We organiseren reizen, activiteiten en excursies, zodat je niet alleen kennis hebt van andere culturen, maar deze ook zelf ervaart. Dat geldt voor alle leerlingen, dus ook als je geen tweetalig onderwijs volgt.

Dit zal sluiten in 9 seconden