ONDERWIJS

Groep 7/8

Brugklas

Kennismaken

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een grote stap. Je krijgt nieuwe klasgenoten, nieuwe vakken, meerdere docenten, meer huiswerk en je moet je weg vinden in een nieuw en groot gebouw. Daar begeleiden we je goed bij. Zo organiseren we veel leuke activiteiten: een kennismakingsmiddag voor de zomervakantie en een wenweek aan het begin van het schooljaar. In die week leer je je klasgenoten, je mentor, je docenten en het schoolgebouw goed kennen.

Plaatsing

Als je naar de brugklas gaat, word je (op advies van je basisschool) door ons geplaatst in een van de volgende brugklassen: mavo-havo, havo-vwo, tweetalig mavo-havo, tweetalig havo-vwo, of tweetalig vwo. Leerlingen in de (tweetalig) havo/vwo of tweetalig vwo-brugklassen kiezen aan het eind van het eerste leerjaar voor atheneum of gymnasium. Na de brugperiode wordt gekeken welk niveau het beste bij je past: (tweetalig) mavo, (tweetalig) havo of (tweetalig) vwo.

Foto aanpassen onder Design >Achtergrondafbeelding

“Ik voelde me al snel thuis hier op school. Dat kwam ook omdat we met alle brugklassers op hetzelfde plein huiswerk maken en zo. En daar worden we ook bij geholpen als we willen. Hoe fijn is dat!”

Onderwijs in de brugklas

In de brugklas besteden we veel aandacht aan het leren studeren en het plannen van je huiswerk. Ook vindt een aantal vakoverstijgende projecten plaats. Hierdoor oefenen we vaardigheden als samenwerken en presenteren. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor je ontwikkeling in de bovenbouw en je verdere studie. In het tweede jaar van de brugperiode werken we toe naar het antwoord op de vraag: welke leerweg past bij jou? We gaan door met de activiteiten en ontwikkelingen waar we in het eerste jaar mee begonnen zijn. Doordat de mentoren hun klas (waar mogelijk) twee jaar lang begeleiden, leren ze je goed kennen. Hierdoor kunnen ze in de loop van het tweede jaar, samen met jou en je ouders, goed bekijken welk onderwijstype het meest geschikt voor je is. Aan het eind van het tweede jaar wordt hierover een besluit genomen.

Welke vakken krijg je?

Je krijgt veel verschillende vakken in de brugklas. Nederlands, Engels en wiskunde noemen we de kernvakken: vakken die je ieder jaar krijgt en waarin je later examen moet doen. Hiernaast krijg je in de brugklas Frans, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, science, beeldende vorming, muziek, levensbeschouwing en lichamelijke opvoeding. Sommige vakken heb je maar een half jaar, zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Als je in een havo-/vwo- of vwo-klas komt, volg je ook het vak antieke cultuur (introductie op Latijn en Grieks).

Als je kiest voor tweetalig onderwijs, dan wordt een groot aantal vakken in het Engels gegeven.

Quote

“Het leek een grote school, maar eigenlijk heb je je eigen wereldje met je eigen klasgenoten en vrienden. Sommige klasgenoten kenden we al, wat best fijn was. Maar uiteindelijk blijf je toch wie je zelf bent"

Lieke Kragt en Lotte Kroonenburg, leerlingen

Foto aanpassen onder Design >Achtergrondafbeelding

Dit zal sluiten in 9 seconden